Limited Şirket Kuruluşu

Limited Şirket Kuruluşu

Bir limited şirket kurmaya karar verdiğimizde bilgi sahibi olmamız gereken temel konular hakkında konuşarak başlayalım. Öncelikle Türk vatandaşı veya yabancılar için durum çok farklı değil. Türk vatandaşlarının kimlik bilgisi kuruluş aşamasında yeterli olurken, yabancılarda ise eğer varsa ikamet izni ve eğer yoksa pasaportu yeterli olacaktır. Her şekilde kuruluş işlemlerinin tamamlanabilmesi için bir kuruluş vekaleti ve fotoğraf verilmesi gerekecektir.

Şirketi kurmaya karar verdik, yarın başlayalım dediğimizde, Türk kimliği, pasaport veya ikamet izni belgelerinden biri, bir adet kimlik ve bir adet kuruluş vekaletine ihtiyacımız olacaktır. Bu arada şirket kuruluş masrafları şehirden şehire değişkenlik gösterebilir. Her şehrin ticaret odasında tescil masrafları farklı olabilir.

Şimdi gelelim şirket kurmak için belirlememiz gereken ayrıntılara;

1. Adres

Şirketimiz için ister kendi adınıza bir daire olsun, ister kiralık bir ofis mutlaka bir resmi adrese ihtiyacımız olacaktır. Eğer oturduğunuz evin tapusu size ait değil ise, mutlaka ev sahibi ile (bu kişi ailenizden biri dahi olsa) kira kontratı yapmanız gerekmektedir. Eğer bir şirketten kiralama yapmıyorsanız, bu durumda brüt kira tutarının %20’si kadar bir stopaj ödemeniz olacaktır.

Eğer açılış tarihi itibariyle bir iş yeri adresi belirlemekte sorunlar yaşıyorsanız bir mali müşavir olarak tavsiyem sanal ofisleri tercih etmenizdir. Bu seçenekte kira ödemesini genellikle yıllık ve bir kere yaparsınız ve bu ödeme firmanızın kar zarar durumunu belirlerken matrahınızdan düşer, KDV’si ise indirim konusu KDV olarak değerlendirilir.

2. Unvan

Unvan belirlerken öncelikle bir ana sektör seçmeliyiz: Gıda, Tekstil,İnşaat gibi. Bu sektörün önünde ise daha önceden kullanılmamış bir unvan olmak şartıyla istediğinizi seçme özgürlüğünüz bulunuyor. Bir unvanın daha önceden kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin sorgu sayfasını kullanabilirsiniz.

Aşağıda …. şeklinde gösterilen alanda özgür bir seçim yapabilirsiniz ancak devamında da Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kalıbını kullanmamız gereklidir.

………… SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
………… SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

(Noktalı bölümde Firma için seçilen isim gözükecek ve bu isimden hemen sonra firmanın ana faaliyetine uygun bir sektör yazacaktır.

Örneğin AAAABBBB TEKSTİL SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ gibi)

gibi olacak. Boş bölümde Firma için seçilen isim gözükecek ve bu isimden hemen sonra firmanın ana faaliyetine uygun bir sektör yazacaktır. Elbette birden çok sektör tercih etme şansınız da var. Burada yalnızca temel olarak bir unvan seçimi yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğiyle ilgili genel bilgiler vermekteyiz.

Örneğin AAAABBBB TEKSTİL SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ gibi)

3. Sermaye

Firmanızın sermayesini belirlerken faaliyette bulunmak istediğiniz sektörde birtakım sertifikaları almak için minimum sermaye şartı olup olmadığını göz önünde bulundurmalıyız. Örneğin taşımacılık sektöründe R2 belgesi için minimum 300.000 TL sermaye, yabancı şirket ortaklarının çalışma izni başvurularında ise %20 paydan az olmamak üzere 100.000 TL ödenmiş sermaye gerektiği gibi birtakım minimum sermaye şartları var ise bunu en başta değerlendirmeliyiz. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda talep edilecek sermaye artışlarında İstanbul Ticaret Odası’na tekrar harç ödemesi yapmamız gerekecektir.

Firma sermayesi firma adına açılan banka hesabına yatırılmalıdır.Yani bu ödemeyi kendi şirket hesabınıza yatırmanız gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için süre 24 aydır.24 ay içinde parça parça veya tek seferde sermaye yatırılabilir. Sermaye yatırılırken açıklamada muhakkak “…… şirketi adına …… kişinin sermaye ödemesi” şeklinde bir bilgi verilmelidir

Eğer şirkette ortak sayısı birden fazla olacak ise hangi ortağın ne kadar sermaye payına sahip olacağını da en baştan belirlemeliyiz.

4. Amaç-Konu

Şirketinizin yapacağı işleri anlatan şirket ana sözleşmesinin 3.maddesidir. Bu madde içerisinde yapmayı planladığınız tüm işlere yer vermeniz bir mali müşavir olarak tavsiyemdir. Kısacası faaliyette bulunmayı düşündüğünüz tüm sektörleri bu bölüme almalısınız. Eğer bu bölümü kısa tutarsanız ve sonrasında farklı faaliyetlere geçmeyi planlarsanız yine İstanbul Ticaret Odası’na harç ödemeleriniz ve noter harcamalarınız olacaktır.

5. Faaliyet Kodu

Planladığınız ana faaliyetle ilgili bir husustur. Bunu belirledikten sonra Gelir İdaresi tarafından hazırlanmış faaliyet kodları arasından size en uygun olanı tavsiyeler arasından tercih edebilirsiniz. Bu noktada bir mali müşavir olarak size tavsiyem mutlaka iş yerinizle, yaptığınız işlerle bağdaşan bir faaliyet kodu tercih etmelisiniz. Aksi takdirde şirketinize açılış yoklamasına gelen memur olumlu tespitte bulunmayabilir.

6. Müdürlük

Eğer ortak sayısı birden fazla ise bu bölümü dikkate alınız. Ortak sayısı birden fazla ise iki çeşit müdürlük sistemi bulunmaktadır. Münferit: ortaklar birbirinden bağımsız olarak imzaları ile şirketi temsil edebilirler. Müşterek: ortaklar her işlem için aynı anda imza atmak zorundadırlar. Eğer yasal işlemler için her zaman iki ortak da gelemeyecekse müşterek imzayı tercih etmeyiniz. Buradaki münferit ve müşterek seçimini belirli işler için ayırmanız mümkün değildir, örneğin banka hareketlerinde müşterek diğer işlerde münferit olma şansınız yoktur.Yani münferit iki müdür de şirketin banka hesaplarında yalnız başlarına hareket yapabilirler, şirketi temsil etmek üzere her yerde imza atabilirler. Bu nedenle bu konudaki kararınızı baştan ilerde doğabilecek birçok sorunu göz önüne alarak vermelisiniz.

7. Kuruluş Süreci

Kuruluş vekaletini, kimlik, pasaport veya ikamet izin kartını, fotoğrafınızı verdikten sonra yapacağınız işler hakkında detaylı bir görüşme sonucunda bir ana sözleşme taslağı hazırlayacağız. Bunu size sunduktan sonra çeşitli revizyonlar yapma şansımız mümkündür. Ana sözleşme ile ilgili hiçbir sorun kalmadığında, genellikle 2 gün içinde İstanbul Ticaret Odası’ndan kuruluş randevunuzu alacağız ve 2 günün sonunda şirketiniz tescil edildikten sonra noterde şirket adına imza sirküleri çıkarıp genel muhasebe vekaleti vermeniz gerekecek. Bu işlemler sonucunda artık şirketiniz yeni doğmuş bir şekilde sizin yapacağınız işleri beklemeye başlayacak : )

Şirket kuruluş sürecinizle ilgili konuşmak, danışmak isterseniz, Fatih Aksaray’da bir mali müşavir olarak sorularınıza cevap vermek üzere hazırım : )