Şahıs Şirketi Kuruluşu

Şahıs Şirketi Kuruluşu

Şahıs şirketleri doğrudan şahsın üzerine tesis edilir, sermaye şirketlerine kıyasla daha az karmaşık yapıya sahiptir. Ancak vergilendirme konusunda sermaye şirketleri ile farklılık gösterir. Kurumlar vergisinde oran sabittir, 2022 yılı için bu oran %23 olarak belirlenmiştir ancak şahıs şirketlerinde elde edilen gelir arttıkça verginin de oransal olarak artması anlamına gelir. Şu ana kadar anlattığımız kısımda şirketin gelir elde etmesi, yani fatura kesmesi durumunu göz önüne almıştık ancak eğer şirket hiç fatura kesmez ise yine de ödemesi gereken damga vergileri (beyanname vermenin karşılığı olarak çıkan vergidir) ise yaklaşık 2150 TL civarında olacaktır. Dolayısıyla şahıs şirketi kurarsak, tarafımızdan hiç fatura kesilmez ise yaklaşık 2150 TL damga vergisi ödeyeceğimiz anlamına gelir.

Sahıs şirketi kuruluşu için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

İletişime Geçin

Şimdi bir şahıs şirketi kurduğumuzda nelere ihtiyacımız olduğuna göz atalım:

1. Adres

Şirketiniz için tüm diğer şirket türlerinde olduğu gibi bir adrese ihtiyaç bulunuyor. Eğer evin tapusu sizin adınıza ise doğrudan ev adresini şirket adresi olarak gösterebilirsiniz ancak evin tapusu ailenizden birine aitse kendinize bir kira kontratı düzenlemeniz gerekecektir. Şayet evde kiracı durumundaysanız alt kiralama yapabilirsiniz fakat bu durumdan mal sahibinizi haberdar etmenizi bir mali müşavir olarak tavsiye ederim.

Eğer adres temin etmekte zorlanıyorsanız ve bir şirket açılışı vermeniz gerekiyorsa, bu durumda ise sanal ofis ile bir açılış vermenizi tavsiye ederim. Sanal ofis tarafından kesilen faturayı matrah hesabınızda gider olarak ve KDV’yi ise indirim konusu olarak kullanma şansımız da bulunacaktır.

2. Kimlik Kartı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI, YABANCILAR İÇİN GEÇERLİ PASAPORT VEYA İKAMET İZİN KARTI

3. İmza Beyanı ve Vekaletname

NOTERDEN İMZA BEYANI VE MUHASEBE İŞLEMLERİNİZİN TAKİBİ İÇİN GENEL MUHASEBE VEKALETİ.

4. Faaliyet Alanı Seçimi

FAALİYET ALANININ NET ŞEKİLDE BELİRLENMESİ: Göstereceğiniz faaliyete göre bir faaliyet kodu belirlememiz gerekecektir. Bu kod vergi levhanızda görünecektir ve sizin yaptığınız işle ilgili üçüncü kişilere fikir verecektir. Ayrıca açılış sonrasında yoklama memurunun olumlu tutanak tutabilmesi için de gerçekten yaptığınız iş ile bağdaşan bir faaliyet kodu belirlemeniz gerekir.

Tüm belgeler ve bilgiler tamamlandıktan sonra, e-devlet üzerinden ilk bildiriminizi yapabiliriz ve aynı gün veya bir gün sonra vergi levhanız tarafınıza teslim edilecektir.

Bu konu ile ilgili veya başka konularla ilgili olarak bir mali müşavire danışmak isterseniz, İstanbul Fatih’teki mali müşavirlik ofisimde sorularınızı yanıtlamak üzere hazır olduğumu bildirmek isterim : )