Skip to main content

KDV TevkifatıBugünkü konumuz, çoğu zaman kafa karışıklığına neden olan önemli bir konu: KDV Tevkifatı. İstanbul Mali Müşavir odasına kayıtlı herhangi bir Mali müşaviriniz var ise bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi size sağlayacaktı, ancak KDV tevkifatı konusu, mali müşavirlere sıkça sorulan bir konu olduğundan burada bahsetmek istedik. Şirket kuruluşu , Şahıs Şirketi Kuruluşu, Limited Şirketi Kuruluşu yapmadan önce Resmi muhasebe işlemlerinizden KDV tevkifatı konusunu bilmeniz yararınıza olacaktır. Öncelikle tevkifat kelimesinin anlamı para ile ilgili konular için kesintilerdir. KDV için yapılan kesintideki mantık ise KDV’nin kaynakta yani işlem esnasında kesilmesidir. Peki KDV’ye tevkifat uygulaması gerekenler ve uygulanması gerekenler kimlerdir? Bu liste çok uzun ve ayrıntılı olmakla birlikte, kısaca buna değinelim. Tevkifat uygulaması gerekenler KDV mükellefleridir ve tevkifat uygulayacakları taraflar da tebliğde belirtildiği şekilde belirlenmiş alıcılar ve sektörlere bağlı olarak değişmek üzere bazı durumlarda tüm KDV mükellefleri, bazı durumlarda ise KDV mükellefi olmayanlardır (mükellef olmayandan kasıt yurtdışı mukim firmalardır).

Tevkifat uygulanan işlere birkaç örnek vererek devam edelim:

  • Organizasyon hizmetleri, yemek servisleri
  • Fason işçilik (tekstil, konfeksiyon işleri, ayakkabı dikim, çanta dikim işleri)
  • Bahçe bakımı, çevre ve temizlik işleri
  • Servis taşımacılığı
  • Tüm baskı-basım hizmetleri
  • Ticari reklamlar
  • Kurşun, çinko, alüminyum ve bakır
  • Orman ürünleri teslimleri ve ağaç teslimleri.

KDV Tevkifatı yapılırken, işin niteliğine göre değişmek üzere belli oranlar uygulanması gerekmektedir. Örneğin bakır teslimlerindeki tevkifat %70’dir, avukatların Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında Kamu Kurumlarına kestikleri makbuzlardaki KDV tevkifatı ise %50’dir, ticari reklam hizmetleriyle ilgili KDV tevkifatı ise %30’dur.

Şimdi bunun ne anlama geldiğini hesaplamanın nasıl yapıldığını örnekler üzerinden anlamaya çalışalım. Örneğin bakır levha satışı yapan bir X şirketi, müşterisi Y’ye bakır teslimi yapmış ve fatura düzenlemekte olsun. KDV hariç 10.000 TL’lik bir fatura düzenlemesi halinde satıcı X ve alıcı Y’nin bunu beyannamelerinde nasıl göstereceğini ve ödeyecekleri vergileri inceleyelim: (KDV tevkifatı uygulayan bunu KDV-1 beyannamesinde gösterir, tevkifatı uyguladığı alıcı ise bunu KDV-2 beyannamesinde gösterecektir)

Bakır firmasının düzenleyeceği faturadaki bilgiler bu şekilde olacaktır:

Mal/Hizmet Toplam Tutar 10.000 TL
Hesaplanan KDV 1.800 TL
Tevkifata Tabi Tutar 10.000 TL
Tevkifata Tabi İşlem Üzerinden Hesaplanan KDV Tutarı 1.800 TL
Hesaplanan KDV Tevkifat 1.260 TL
Vergiler Dahil Toplam Tutar 11.800 TL
Ödenecek Tutar 10.540 TL
Satış yapan Bakır şirketi eğer KDV tevkifatı kapsamında olmasaydı, 1800 TL’lik KDV’yi doğrudan KDV-1’de beyan edip ödenmesi gereken KDV bölümünde gösterecek ve ödeyecekti. Fakat tevkifat ile bu 1800 TL’nin %70’ini karşı taraf ile paylaşmıştır. Şöyle ki 1.800 TL’nin %70’i 1.260 TL’dir ve bu tutarı Bakır firması değil, tevkifat uyguladığı alıcının ödemesi gerekmektedir. 1.800 TL’den 1.260 TL’yi çıkaracak ve kalan 540 TL’yi KDV-1 Beyannamesi ile beyan edecek ve ödeyecektir . Sonuç olarak da alıcıdan tahsil etmesi gereken tutar matrah+bu vergiden oluşacaktır.

Alıcı Y firması ise eğer tevkifatlı bir fatura almasaydı, 1.800 TL’nin tamamını yurtiçi alımlara ilişkin KDV tutarı bölümünde gösterip KDV-1 beyannamesinde indirim konusu yapacaktı. Fakat tevkifatlı alım yaptığı için, 1800 TL’nin 1260 TL’lik kısmını (hesaplanan KDV tevkifatı kadar olan tutar) sorumlu sıfatıyla beyan ederek indirim konusu yapacak ve kalan 540 TL’lik kısmı ise yurtiçi alımlara ilişkin KDV satırında indirim konusu yapacaktır. Alıcı Y firmasının vermesi gereken bir beyanname daha bulunuyor ve hiç merak etmeyin, bundan sonra konu bitiyor : ) Alıcı Y hesaplanan KDV tevkifatı tutarını KDV-2 beyannamesinde göstererek beyan edecek ve ödeyecektir.

Bu uygulamalarda da görüleceği üzere, tevkifat sistemindeki mana, KDV’li bazı işlemlerin karşılıklı beyannameler vasıtasıyla devlet açısından takibini kolaylaştırmak, KDV tahsilatındaki zorluklara devlet açısından bir çözüm sunabilmektir.

Tevkifat hususunda veya başka konularda, konuşmak, danışmak, fikir telakkisinde bulunmak isterseniz, Fatih İstanbul’daki mali müşavirlik büromda sizi ağırlamaktan memnuniyet duyarım. Dilediğiniz zaman iletişim bilgileri bölümünden mail atabilir, arayabilir veya yazabilirsiniz. Limited Şirketi Kuruluşu , Şahıs Şirketi Kuruluşu , İkamet İzni , Çalışma İzni , Yatırımcı için Türk Vatandaşlığı ve tüm Resmi Muhasebe işlemleriniz veya başka bir karmaşık konuda görüşmek dileğiyle saygı ve sevgilerimle yazımı sonlandırmaktayım.