Bugünkü yazımızda genel olarak şahıs şirketinin şirketler içerisindeki yerini ele alarak, şahıs şirketi kuruluşunun ayrıntılarına değineceğiz. Öncelikle kısaca, şahıs şirketi kuruluşunda noter masrafları ve bazı sektörler için elektronik imza dışında bir masraf bulunmaz ve kuruluş gün içerisinde bilgiler verilirse 1 günde tamamlanabilir.
Ülkemizdeki Ticaret Kanunu’na göre hukuki yapıları itibariyle şirketleri temel olarak sermaye şirketleri (limited şirket, anonim şirket ve sermayesi paylara bölünmüş şirket) şahıs şirketleri (tek kişi işletmesi, kollektif şirket, adi şirket, adi komandit şirket) ve kooperatifler olarak ayırmak mümkündür.
Sermaye şirketleri ile şahıs şirketlerini birbirinden ayıran temel unsur, sermaye ve şahıs unsurlarından hangisinin ön planda olduğudur. Örneğin bir limited şirkette taahhüt edilen ve ödenen sermaye birincil öneme sahipken, bir şahıs şirketinde ise ortağın kendisi/kendileri önem arz etmektedir.
Şahıs şirketleri olarak genellikle toplumumuzda anılan şirketler tek kişi işletmeleridir. Bu şirketlerde şirket sahipleri, borçlarına karşı malvarlıkları ile sınırsız bir sorumluluğa sahiptirler. Bir limited şirketteki sorumluluk şirketin sahip olduğu malvarlığı ile sınırlı olduğu gibi, ortakların sahip oldukları sorumluluk ise şirketi kurarken taahhüt ettikleri sermayeyi ödemekten ibarettir.
Şahıs şirketleri dönem sonlarında elde ettikleri safi kazanç üzerinden, kazanç arttıkça vergilendirilirler. Toplumda genel olarak gelir vergisi dilimleri olarak bilinen bu konu, gelir arttıkça vergi oranının da artması anlamına gelmektedir.
Şahıs şirketi kurmak için gerekenler:
1-Adres: Eğer sahibi olduğunuz bir ev var ise, tapuyla kanıtlayabilir durumdaysanız, mal sahibi statüsüyle home office şahıs şirketi açılışı yapmanız mümkündür. Şayet kiracı durumundaysanız, kiracı olduğunuz yerde bir işyeri açılışı yaptığınızda mal sahibine haber vermeniz, şirket açılışı durumuna özel yeni bir kira kontratı düzenlemeniz gerekmektedir. Çünkü mal sahipleri kendi yıllık gelir vergisi beyannamelerinde meskeni ve işyerini ayrı özelliklere sahip olacak şekilde bildirmek durumundadır. Eğer kiracı olduğunuz yerde şirket açılışı yaparsanız, kira kontratınızda yazılı bankadan ödenen net rakamın %25’i kadar stopaj ödemesi yapmanız gerekecektir. Bu stopaj 3 ayda bir muhtasar beyanname ile (işçisiz bir şirket için) bildirilir. Şayet iki seçenek de sizin için uygun değil ise, sanal ofis kiralayarak, stopaj problemi veya mal sahibi sorunu olmadan bu adres sorununu çözebilirsiniz. İyi bir sanal ofis hizmetinin nasıl olması gerektiği ile ilgili tarafımıza ulaşarak bilgi almanızı tavsiye ediyorum.
2-Faaliyet Konusu: Yapacağınız işle ilgili NACE kodu olarak geçen 6 rakamdan oluşan bu kodlar, vergi levhanızda yazar ve sizin ana faaliyetinizi gösterir. Bu konuda kararsız kalmamak adına, aşağıdaki linkten faaliyetinizle ilgili kelimeler yazarak arama yapabilirsiniz:
https://bilgibankasi.ito.org.tr/tr/bilgi-bankasi/nace-kodu-arama
3-Açılış işlemleri online olarak e-devletiniz üzerinden yapılabilmektedir. Ancak, bu konuda yanlış tercihlerde bulunmamak adına, mali müşavire danışarak işlem yapmanız faydanıza olacaktır. Açılışınız yapılıp vergi levhanız çıktıktan sonra, bir imza beyannamesi almalı ve muhasebeci vekaletnamesi çıkartmalısınız. Noter masrafları ve belli bazı sektörlerde (kuryeler) elektronik imza haricinde şahıs şirketi açılışına özel bir masraf bulunmamaktadır.
Ahmet Faruk Altındaş Mali Müşavirlik Bürosu olarak merak ettiğiniz, öğrenmek istediğiniz, işinize yön verecek önemli konularda size yardımcı olabiliriz. Daha fazla detay ve ücretsiz ön danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için , iletişim sayfamızdaki bilgileri kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.