Merhaba, bugünkü yazımızda basit bir şekilde şahıs şirketi kuruluşunun nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. Şirketi kurmak isteyen kişinin e devletine giriş yaptıktan sonra arama bölümüne, Gerçek Kişiler İçin Vergi Dairelerince “Mükellefiyet Tesis Edilmesi (İşe Başlama Bildirim Talebi) yazarak arattığınızda, ilgili sayfaya yönlendirileceksiniz.
Bu sayfaya giriş yaptığınızda bazı konuları biliyor olmanız gerekecek:
1-Asıl olarak hangi faaliyet alanında faaliyet göstereceksiniz?
Bunun için Google’a gib nace kodu listesi yazarak Gelir İdaresi Başkanlığı sitesine gidebilir ve size en uygun faaliyet tanımlamasına ulaşabilirsiniz.
2-Şahıs şirketi açmak istediğiniz yere ait kira kontratı bilgileri
Burada dikkat etmeniz gereken unsur şudur: en geç 10 gün içerisinde vergi dairesine işe başladığınızı bildirmelisiniz. Bu da demek oluyor ki, kira kontrat tarihiniz, bildirim yaptığınız tarihten 10 gün geçmişte bulunmamalı. Bir diğer önemli konu ise, eğer ofisinizi bir şahıstan kiraladıysanız, bu stopaja tabi ödemeleriniz olacağı anlamına gelir, eğer bir şirketten kiraladıysanız stopaja tabi ödemeleriniz olmaz ve tarafınıza KDV’li olarak fatura kesilir.
3-Basit usul mü gerçek usul mü?
Türkiye’de vergi kanunları bazı faaliyetleri basit usul bazı faaliyetleri ise gerçek usul kapsamında değerlendirmektedir. Bu şartlar her yıl değişmekle birlikte, genel olarak şu şekildedir: işi bizzat siz yapıyor olmalısınız, kira rakamınız her yıl belirlenen sınırlarından altında olmalı, alış satış rakamlarınız her yıl belirlenen sınırların altında kalmalı. Bu konuda uzman görüşü almak faydanıza olacaktır, çünkü her yıl rakamlar ve şartlar değişkenlik göstermektedir. Örneğin 2024’te ticari faaliyette bulunan bir işletme için yıllık olarak alımınız 690.000 TL’yi ve satışınız ise 1.100.000 TL’yi geçmemeli. Büyükşehirlerde kira rakamı 55.000 TL’yi ve diğer şehirlerde ise 34.000 TL’yi geçmemeli.
Tüm bilgileri yazdıktan sonra kayıt işlemini tamamlayıp, adresinize vergi dairesinden kontrole gelmelerini bekleyebilirsiniz. Konu hakkında görsel olarak ayrıntılara yer verdiğim https://ahmetfarukaltindas.com/sahis-sirketi-nasil-kurulur/ yazısını da okuyabilirsiniz.